זכאות לתגמולים עקב מחלות קורונה ופגיעה בעבודה
עו"ד ליאור טומשין*
מעטים יודעים אבל מחלת קורונה עשויה לזכות את מי שחלה בה בתגמולים בשני אופנים
קורונה כתאונת עבודה
ברור שלא פשוט להוכיח מי בדיוק הדביק אותך במחלה ומתי. מנגד, כיום ניתן להכיר במחלת הקורונה כתאונת עבודה – גם בלי להוכיח כיצד ועל ידי מי בדיוק נדבקת. המבחן להכרה היום הוא הסתברותי. מה הכוונה?
מי שיראה כי הוא עובד בעבודה בה יש לו חשיפה רבה לבני אדם, יוכל להיות מוכר כנפגע עבודה – ולכן, מי שעובד בקבלת קהל, בחנות, במוסד רפואי, בתחבורה ציבורית, בבנק, במוסך או במוסדות חינוך, מי שמטפל באנשים – קוסמטיקאית, ספר, רופא שיניים וכו', וכל מי שמגיע לעבודה או ממנה בתחבורה ציבורית, יוכל להיות מוכר, אם חלה בקורונה, כנפגע עבודה.
יותר מזה, אם במקרה ניתן להצביע על חבר לעבודה שחלה במחלה, ההכרה במחלה תהא אף קלה יותר.
התגמול של מי שחלה בקורונה והוכח כנפגע עבודה:
קורונה כמזכה בדמי תאונה
גם מי שחלה בקורונה, אבל לא יכול להיות מוכר בגין המחלה כמי שנפגע בתאונת עבודה, יוכל להגיש בקשה לזכאות בדמי תאונה. דמי תאונה משולמים למי שנפגע בתאונה שאינה תאונת עבודה. האם הידבקות מקורונה היא אירוע תאונתי? מסתבר שכנראה שכן. גם אם מישהו התעטש בסביבתי ועקב רוק טיפתי נדבקתי מאדם אחר – אירוע זה עונה להגדרת אירוע תאונתי – כמשמעותו בחוק.
מי שתביעתו לדמי תאונה הוכרה – זכאי לתגמול בשיעור 3/4 משכרו/רווחיו החודשיים לתקופת היעדרות של עד 3 חודשים. כלומר, מי ששכרו/רווחיו למשל 10,000 ₪ לחודש ונעדר, עקב המחלה לחודשיים, יהיה זכאי ל-7,500 ₪ לכל חודש ובסך הכל ל-15,000 ₪ בגין המחלה וההיעדרות.
חשוב – תביעה לביטוח לאומי לדמי תאונה יש להגיש תוך 3 חודשים מאירוע המחלה/תאונה
תאונות ומחלות עבודה – ללא קשר לכך, עבודות שונות עשויות לגרור במהלך השנים עקב אירוע תאונתי או עקב שגרת עבודה לפגיעות רפואיות, שיכולות להיות מוכרות כפגיעה בעבודה, גם לשכירים וגם לעצמאיים. במקרים אלה, פגיעות שהוכרו לבעלי מקצוע שונים כפגיעות בעבודה כוללות פגיעות אורתופדיות (גב, צוואר, כתפיים, ברכיים, כפות ידיים), מחלות עור, ריאות, התקפי לב, אירועים מוחיים, סוכרת ופגימות נפשיות. בימים אלה, חשוב לבחון מיצוי זכויות גם בפגיעות אלה.